Minister Harabin otvoril centrá právnej pomoci

09.06.2008 Humenné

Humenné/Sobrance 9. júna (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti SR vyšlo v ústrety sociálne slabším a chudobným skupinám obyvateľstva v okresných mestách Humenné a Sobrance, v ktorých dnes otvorilo Centrá právnej pomoci (CPP).
Centrum, ktoré poskytuje právnu pomoc v občianskoprávnych, rodinnoprávnych, pracovnoprávnych veciach, cezhraničných sporoch, ale aj v obchodnoprávnych veciach, tak budú môcť využiť aj chudobnejšie skupiny obyvateľstva na Zemplíne.
\"Držím sľub a posúvam bezplatnú právnu pomoc tam, kam patrí - bližšie k občanom do chudobných regiónov. Pripravujeme otvorenie aj ďalších pobočiek, aby právna pomoc bola čo najbližšie k občanovi, \" uviedol pre TASR minister spravodlivosti Štefan Harabin. Dodal, že aj sociálne slabší občania musia mať právo na právnu pomoc a súdnu ochranu. \"Skončila sa éra luxusných kancelárií v bohatých centrách, uvažujeme, že v detašovaných pracoviskách zamestnanci budú chodiť do najchudobnejších obcí v presne stanovené dni, \" konštatoval minister.
V Sobranciach s vyše 6500 obyvateľmi otvoril minister dopoludnia Konzultačné pracovisko centra a v 35-tisícovom Humennom Kanceláriu CPP.
V súčasnosti je na Slovensku otvorených sedem kancelárií CPP. Pôsobia v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Prešove, Liptovskom Mikuláši a v Tvrdošíne.
V minulom roku preložili do centier 1431 písomných žiadostí o poskytnutie bezplatnej právnej pomoci, čo predstavuje nárast o 179 žiadostí oproti roku 2006. \"Vlani sme poskytli takmer v 800 prípadoch právnu pomoc. Nejde o telefonáty, ale o reálne zastupovanie aj v pracovnoprávnych sporoch a podobne, \" povedal Harabin.
CPP je štátna rozpočtová organizácia, ktorej cieľom je zlepšovanie prístupu k spravodlivosti pre ľudí v materiálnej núdzi. Poskytuje služby tým, ktorí pre nedostatok finančných prostriedkov nemôžu využívať existujúce právne služby. Po splnení podmienok nároku na právnu pomoc centrum následne poskytne spomínanú pomoc od právneho poradenstva až po zastupovanie pred súdom.
 

Vyberte región